Как да изберете хилка за тенис на маса?

Китайците може да са най-господстващите играчи на тенис на маса в света днес, но знаехте ли, че спортът първо се е появил в Англия през 1880?

По това време британските военни офицери биха използвали книги като хилки, докато топките за голф са били вземани за всяка форма на маса, която хората са могли да намерят. Скоро, тенис на маса се играел с пособия, изработени от кутии за пури, свързани с дървени остриета. В крайна сметка, E.C. Goode през 1901 г., изобретил модерната версия на ракетата.

За много случайни играчи днес готовият модел е повече от подходящ за развлекателна игра с близки приятели. Въпреки това, ако искате да придвижите играта си на следващото ниво, персонализираната хилка за тенис на маса може да направи разликата между това да бъдете пинг-понг воин или просто майстор на играта.

Първа стъпка: Купете си острието и гумата отделно

Чрез покупката на острието и гумата отделно, вие получавате голям контрол върху спецификациите и детайлите на вашата хилка. Ако си купите острие и гума заедно, може да ви е трудно да намерите комбинация от точно такива, които да отговарят на вашия стил на игра.

Стъпка втора: Избиране на острие

Международната федерация по тенис на маса изисква поне 85% от острието да бъде изработено от естествено дърво. Комбинираното острие може да включва материали като въглеродни влакна, алалити или стъклени влакна. И това ще засегне елементи като скорост, консистенция, усещане за топката и въртене.

Въглеродните влакна, например, обикновено се използват, за да направят острието по-твърдо и по този начин по-бързо. Броят на слоевете от дърво също прави разликата. Офанзивен играч обикновено би имал полза от по-голям брой пластове, докато защитните играчи са точно обратното. Когато се съмнявате, избягвайте крайностите.

Тежестта на острието е друг фактор. По-леко острие под 77 грама често се предпочита от играчи, които имат бърза игра и са склонни да играят близо до върха на масата, докато по-тежките остриета се използват за генериране на повече въртене и мощност.

И накрая, има различни видове дръжки за острието. Най-често срещаните дръжки са:

Гладка
Добър за играчите с опитен форхенд. Това предлага здраво захващане, без да се прави компромис с гъвкавостта.

Анатомическа
Подобно е на разширеното сцепление, освен ако в средата няма подутина, която се вписва във формата на ръката ви.

Права
Добра е за бекхенд и защитни играчи. Позволява активно използване на китката за обръщане на хилката.

Penhold
Добра е за мощна атакуваща игра. Хилката е захваната между палеца и показалеца, подобно на начина, по който се държи писалката.

Стъпка трета: Избор на гума

Дебелината на гумата влияе на въртенето, скоростта и контрола на топката. Има основи два вида дебелина:

1. Тънка гъба (по-малко от 2,0 мм): за по-добър контрол, но по-малка скорост.
2. Дебела гъба (2,1 мм и повече): за по-голямо въртене, но по-малко контрол.

Не забравяйте, че ще имате нужда от два пласта гуми от двете страни на хилката ви.
Гумите за тенис на маса имат тенденцията да се влошават с възрастта, така че ще трябва да ги заменяте на редовни интервали от време.

Четвърта стъпка: Грижа за вашата хилка

Първото нещо, което трябва да направите, е да купите кутия за добро качество, за да съхранявате своята хилка. Това ще я предпази от щети като течове, мръсотия и слънчева светлина.

Препоръчва се и режим на почистване и поддръжка. Само доброто изчистване с чиста вода от време на време ще е необходимо, тъй като разпоредбите вече забраняват химикали или други форми на третиране на хилки при състезания.

Пета стъпка: Знайте къде да купите

Готови хилки за тенис на маса могат да бъдат закупени във всички добри спортни магазини. За персонализирани хилки обаче трябва да потърсите професионалистите.

Пожелаваме ви незабравими игри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *